Red Gate forums :: View topic - Not sending out email
Return to www.red-gate.com RSS Feed Available

Search  | Usergroups |  Profile |  Messages |  Log in  Register 
Go to product documentation
Aardvark
Aardvark forum

Not sending out email

Search in Aardvark forum
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
Jump to:  
Author Message
rbailey



Joined: 19 Oct 2005
Posts: 12

PostPosted: Wed Oct 19, 2005 11:47 am    Post subject: Not sending out email Reply with quote

Hi,

We are having a problem with the email notifications not being sent out.

We have recently integrated our servers with our head office, and have moved from our old exchange server to a new exchange 2003 server.

Since the change, we are unable to get the email notification working.

We updated the registry settings for Aardvark and rebooted the server. Everything else seems to be working correctly.

The service is running as an administrator on the local machine.

There are no .xml files in the root of the folder called 'New Queue'. There is a sent and failed folder within this containing many .xml files. The .xml files in the failed folder appear to be the current email notifications.
Where would the errors be logged if the problem was here?

The is no queued mail on the exchange server, and no logs of any activity from the Aardvark account.

We have checked the exchange server to make sure it has the option to allow mail relay.

Any help with this would be greatly appreciated.

Thanks,

Richard.
Back to top
View user's profile Send private message
Brian Donahue



Joined: 23 Aug 2004
Posts: 6578

PostPosted: Wed Oct 19, 2005 3:40 pm    Post subject: Reply with quote

Hello Richard,

More than likely the issue is that the new Exchange Server does not allow mail relay from the Aardvark server, which is the default, and very sensible setting. You should get the Exchange Server admin to allow relay from the IP address of the Aardvark Server. There are other potential configuration issues, such as the SMTP server requiring authentication.

The Exchange server itself may also reveal the reason why you cannot send mail. If you open a command prompt on the Aardvark server, then run ‘telnet <name of exchange server> 25’. This will allow you to run SMTP commands on the Exchange Server. If the connection is successful, try sending a test message using these commands:

HELO <return>
MAIL FROM:<your email address><return>
RCPT TO:<your address><return>
DATA<return>
Subject:Test Message<return>
Just Testing!!!<return>
<return>
<return>
.<return>
QUIT<return>

You should get the email in your inbox. If you do not, please let me know.
Back to top
View user's profile Send private message
rbailey



Joined: 19 Oct 2005
Posts: 12

PostPosted: Thu Oct 20, 2005 3:04 pm    Post subject: Problem with permission accessing server Reply with quote

I have confirmation from our IT department that Mail relay is allowed and authentication is not required.

I tried to Telnet the server as per your instructions. The connection is made with the server, but when I type the MAIL FROM: command, I get an error stating "client does not have permission to submit mail to this server".

Do you have any more suggestions as to what could be causing the problem?

Thanks,

Richard.
Back to top
View user's profile Send private message
Brian Donahue



Joined: 23 Aug 2004
Posts: 6578

PostPosted: Thu Oct 20, 2005 4:57 pm    Post subject: Reply with quote

Hi Richard,

I think perhaps someone is not being totally honest with you!
Back to top
View user's profile Send private message
rbailey



Joined: 19 Oct 2005
Posts: 12

PostPosted: Fri Oct 21, 2005 4:07 pm    Post subject: Reply with quote

Hi Brian,

You appear to right about that. I got them to show me, and they have the basic authentication and integrated windows authentication boxes checked.

I have also been informed that I will not be allowed to change the server configuration by allowing anonymous access.

Is there a work around we can use here?

I was also looking at creating an external pop3 email account, but they all seem to require authentication for outgoing mail. I don't mind using this instead of our exchange server, providing there is a way we can get around this?

Thanks,

Richard.
Back to top
View user's profile Send private message
Brian Donahue



Joined: 23 Aug 2004
Posts: 6578

PostPosted: Fri Oct 21, 2005 6:50 pm    Post subject: Reply with quote

There is no support for SMTP authentication in Aardvark.

If you cannot get them to open the relay for you, I may be able to send a fix for it in a week or two. It's easy to do, but I'm having some technical problems getting a build out for you.

It would be much better if you could just convince them to allow anonymous relay from your server.
Back to top
View user's profile Send private message
rbailey



Joined: 19 Oct 2005
Posts: 12

PostPosted: Tue Oct 25, 2005 3:55 pm    Post subject: Reply with quote

Hi Brian,

I've finally convinced them to allow mail relay from the server. We will not need the fix for SMTP authentication now.

Thank you very much for your help with this. I was at a complete loss with the IT department telling me that mail relay was already allowed.

It all appears to be working correctly. I can get back to harassing the developers with hundreds of emails from Aardvark now.

Thanks,

Richard.
Back to top
View user's profile Send private message
Brian Donahue



Joined: 23 Aug 2004
Posts: 6578

PostPosted: Fri Oct 28, 2005 11:16 am    Post subject: Reply with quote

Excellent! Thanks for getting in touch with us!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group